Logo de la entidad

La Rosaleda Dot y Camprubí

   

Arran del 40è aniversari de l'Exposició Nacional de Roses l’any 1998, es van elaborar un conjunt de propostes  i entre elles, la creació d’un espai dedicat a la rosa. Així va néixer el Roserar.

A partir d'aleshores tres escoles taller van treballar en la realització d'un projecte construit de manera sostenible d'aprofitament de materials i recursos: des de la subbase dels camins fets amb els raspats dels asfalts de les carreteres, fins la fusta tractada, les terres adobades provinents de depuradora o el complex sistema de recollida i aprofitament d’aigües pluvials i dels sobrants dels regs.

El parc porta el nom de dues de les principals famílies roseristes, de projecció internacional, relacionades amb Sant Feliu i amb la seva Comarca: Els Dots i els Camprubí.

En aquest parc hi podem trobar col·leccions de roses, agrupades segons algunes de les  seves possibles classificacions.

La rosa al llarg dels temps ha estat una de les flors més apreciades per les seves múltiples qualitats tant a nivell estètic, cosmètic, medicinal o fins i tot religiós i plàstic.

El món de les ros∫es/rosers ofereix un ampli ventall de característiques (formes, colors, mides i olors), qualitats i propietats. El projecte botànic proposa mostrar-lo a partir de diferents classificacions, fet absolutament complex i difícil de sintetitzar donada la gran quantitat (més de trenta mil roses classificades) i varietat de rosers existents, que any rere any s’incrementen amb nous creuaments. Per tant, val a dir que, aquest pot ser sempre un projecte viu, inquiet, en recerca constant per a la incorporació de nous exemplars, per tal de completar i millorar les col·leccions avui existents, que estan a l’entorn de més de quatre-centes varietats i d’un nombre aproximat de més de tres mil rosers.

Rosers botànics

Són els rosers autòctons de cada país o continent, originaris de l’hemisferi nord; són els avantpassats dels rosers actuals. Tots pertanyen al gènere Rosa i es divideixen en quatre subgèneres: Hulthemia, Eurosa (10 seccions), Platyrhodon i Hesperhodos. Aquesta classificació els agrupa per afinitat de caràcters, morfologia i origen.

Rosers històrics

Aquesta col·lecció pretén fer un recorregut, a través dels rosers, per les diferents civilitzacions antigues, edat mitjana, renaixement, xinesa i per l‘època dels grans descobriments geogràfics. Trobarem en aquest espai, representants dels rosers cultivats al llarg de la història, dels rosers vinguts d’altres continents i de les races creades a partir de tots ells.

Espai Didàctic - Morfològic:

En aquest espai pretenem explicar les diferent parts dels rosers i la seva diversitat pel que fa al seu  per port, fruits, tiges, flors, olors o  fulles.

Roses antics

Sota aquest nom hi trobem rosers seleccionats a partir de tres criteris: espècies o varietats aparegudes abans de 1867, (data en que s’obté el primer Híbrid de te), rosers creats entre 1867 i 1900 i els descendents d’aquests rosers antics. Tots s’agrupen en races, que prenen el seu nom de l’espècie que els ha originat.

Rosers moderns

Són els rosers apareguts a partir de tot un nou procés d’hibridacions, originat amb els primers Híbrids de Te. No paren de créixer en nombre i s’agrupen segons característiques comunes: Híbrids de te, grandiflores, floribundes, multiflora, patio, entapissants, miniatures, etc.

Rosers de flor de tall

Aquesta col·lecció recull un conjunt de rosers, les roses dels quals són adequades per a fer rams, treballs de floristeria, etc.

Rosers perfumats

Sens dubte una de les característiques més valorades de les roses és la seva olor; aquí hi podem trobar roses oloroses per les seves fulles, fruits i principalment per les seves flors.

A la tercera plataforma, la situada a la part baixa hi podem trobar les següents col·leccions:

Rosers  Dot

Diferents rosers obtinguts per aquesta família tant vinculada a la nostra població.

 Rosers Ferrer

Família valenciana que segueix produint i investigant sobre noves varietats

Rosers Camprubí

Col·lecció de les varietats més conegudes d’aquesta família tan lligada a la comarca (en fase de recerca).

Rosers obtentors internacionals:

Rosers procedents dels principals obtentors coneguts i reconeguts internacionalment Meilland (França)  David Austin (Gran Bretanya) Poulsen (Dinamarca) Kordes  (Alemanya) Lens (Bèlgica) i altres.

Text: Jaume Garcia i Urpí i Maria del Mar Godall
Fotografies: Jaume Garcia i Urpí

 

 

 

 

amicsdelesroses@santfeliu.net | C/ Vidal i Ribas, 23-25 | 08980 Sant Feliu de Llobregat | 93 685 32 42 | Fax 93 632 72 19